ВАЛЮТНІ ЗМІНИ. ЖОВТЕНЬ 2017

ВАЛЮТНІ ЗМІНИ ЖОВТЕНЬ 2017

Національний банк України спростив порядок відкриття та ведення рахунків клієнтів банків і здійснення безготівкових розрахунків

Національний банк України продовжує здійснювати заходи щодо спрощення ведення бізнесу шляхом удосконалення порядку відкриття, використання, залучення коштів на рахунки клієнтів банків та здійснення безготівкових розрахунків.
З цією метою Правління Національного банку 25 жовтня 2017 року прийняло постанову № 106 “Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України” (далі – Постанова № 106).

Постановою № 106 передбачено наступні зміни:
1) скасовано обов’язок щодо використання суб’єктом господарювання печаток на документах (у тому числі на розрахункових документах);
2) дозволено укладення договорів про відкриття банківського рахунку та банківського вкладу в електронній формі, зокрема, шляхом приєднання клієнта до публічної пропозиції укладення договору (оферти), який розміщений у загальнодоступному для клієнта місці в банку та на його офіційному сайті в мережі Інтернет (з обов’язковим наданням клієнту у визначений банком спосіб примірника договору, що дає змогу встановити дату його укладення);
3) надано право клієнтам, які вже мають рахунки в банку, на відкриття наступних рахунків у цьому банку без особистої присутності, шляхом подання документів за допомогою засобів інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем;
При цьому, під час відкриття нового рахунку фізичною особою-підприємцем та фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, картка із зразками підписів не подається.
4) передбачено механізм відступлення права вимоги за договором банківського вкладу;
За вкладним (депозитним) рахунком фізичної особи дозволено проводити операції, пов’язані з відступленням власником рахунку на користь іншого резидента права вимоги за договором банківського вкладу щодо виплати грошової суми (вкладу) у національній валюті та процентів на неї. У такому випадку кошти з вкладного (депозитного) рахунку перераховуються на поточний рахунок у національній валюті особі, якій відступлене право вимоги за договором банківського вкладу.
5) запроваджено норми щодо використання під час здійснення операцій за рахунком фізичної особи зразка її підпису або довіреної нею особи, зазначеного в договорі банківського рахунку/договорі банківського вкладу/довіреності або іншому документі, визначеному внутрішніми положеннями банку;
6) визначено порядок відкриття та використання поточних рахунків фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена;
Поточний рахунок на ім’я фізичної особи, цивільна дієздатність якої обмежена, відкривається її законним представником-піклувальником. При цьому, піклувальник зобов’язаний пред’явити документи, що дають змогу ідентифікувати його особу та юридичних статус, а також особу, цивільна дієздатність якої обмежена.
7) визначено порядок відкриття фізичними особами-підприємцями поточних рахунків фізичним особам для здійснення виплат заробітної плати та прирівняних до неї платежів;
Юридичні особи та фізичні особи-підприємці для здійснення деяких видів виплат (заробітної плати, дивідендів, стипендій, пенсій, соціальної допомоги, повернення надлишково сплачених сум, інших виплат) мають право відкрити поточні рахунки фізичним особам, уклавши з банком договір про відкриття поточних рахунків на користь фізичних осіб. Раніше таке право мали лише юридичні особи.
8) удосконалено режим функціонування поточних рахунків клієнтів, зокрема, в частині виплат, пов’язаних з відрядженням.
Дозволено з поточного рахунку в іноземній валюті роботодавця перераховувати кошти на рахунок працівника для забезпечення витрат на відрядження за кордон на підставі заяви (наказу) та розрахунку витрат.
При цьому, на поточні рахунки в іноземній валюті фізичних осіб-резидентів та нерезидентів може зараховуватися іноземна валюта, перерахована їм як працівникам роботодавцем для забезпечення витрат на відрядження.
Роботодавцем у такому випадку може виступати юридична особа, фізична особа-резидент, яка є підприємцем, офіційне представництво, постійне представництвом нерезидента.
Фізична особа (резидент або нерезидент) має право ініціювати переказ коштів із поточного рахунку в іноземній валюті з метою повернення на рахунок роботодавця невикористаного залишку іноземної валюти, отриманої для забезпечення витрат на відрядження закордон.
Постановою № 106 внесені зміни до:
- Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492,
- Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 3 грудня 2003 року № 516;
- Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22.
Постанова № 106 набирає чинності з 31 жовтня 2017 року.

Правління Національного банку України прийняло рішення підвищити облікову ставку з 12.5% до 13.5% річних з 27 жовтня 2017 року

Підвищення облікової ставки до рівня 13.5% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 26 жовтня 2017 року № 688-рш "Про розмір облікової ставки". 
На думку НБУ, підвищення розміру облікової ставки сприятиме зниженню рівня споживчої інфляції та досягненню цілей макроекономічного розвитку у 2018 році.

Національний банк запроваджує диференційований підхід до проведення річного аудиту банків

Банк, який віднесений до групи банків із державною часткою або розмір активів якого становить не менше ніж 0,5 відсотка від розміру загальних активів банківської системи, зобов’язаний укласти договір з аудиторською фірмою, яка:
- включена до Реєстру аудиторських фірм;
- має не менше 5 аудиторів банків, які працюють в аудиторській фірмі за основним місцем роботи;
- має не менше 5 аудиторів, які володіють сертифікатом (свідоцтвом), що підтверджує кваліфікацію у сфері міжнародних стандартів фінансової звітності.
До інших банків ця норма не застосовується.
Крім того, центральний банк скасовує норму щодо засвідчення звіту аудитора печаткою аудиторської фірми. Натомість встановлюється вимога проведення аудиту та подання звіту аудитора з урахуванням Міжнародних стандартів аудиту.
Для оптимізації функцій банківського нагляду, банки відтепер зобов’язані подавати до НБУ не лише письмовий звіт про роботу підрозділу внутрішнього аудиту банку, але й його електронну копію (у вигляді файла pdf).
Зазначені зміни внесені постановою Правління НБУ "Про затвердження та внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань аудиту банків" № 105 від 24 жовтня 2017р., яка набрала чинності 25 жовтня 2017 року.

Національний банк відкрив Реєстр кредитних посередників банків

Національний банк України почав вести на своєму офіційному веб-сайті Реєстр кредитних посередників банків. 
Реєстр буде наповнюватися поступово, у міру того, як НБУ отримуватиме від банків інформацію про кредитних посередників.
Перед поданням такої інформації до Національного банку кожен банк-кредитодавець самостійно перевірятиме її достовірність, адже він буде нести повну відповідальність за результати роботи і професійну відповідність своїх кредитних посередників.
Нагадаємо, в червні цього року НБУ уперше встановив вимоги до кредитних посередників банків та їх діяльності у сфері споживчого кредитування.
Кредитний посередник має право розпочати надання посередницьких послуг у сфері споживчого кредитування в інтересах банку-кредитодавця тільки після:
- включення його до Реєстру НБУ;
- отримання банком квитанції від НБУ з номером запису у Реєстрі;
- оприлюднення банком - кредитодавцем інформації про кредитного посередника на своїй веб-сторінці.
Відповідні вимоги передбачено Законом України "Про споживче кредитування" та постановою Правління НБУ від 08 червня 2017р. № 50 "Про впорядкування діяльності кредитних посередників у сфері споживчого кредитування на ринку банківських послуг", які набрали чинності з 10 червня 2017 року.

Національний банк заборонив банкам України здійснювати операції з банкнотами та монетами РФ із зображенням об’єктів, розташованих на окупованій території України

Національний банк України заборонив банкам та іншим фінансовим установам України здійснювати касові, в тому числі валютно-обмінні операції з банкнотами (банківськими білетами) та монетами Центрального банку Російської Федерації із зображенням мап, символів, будівель, пам’ятників, пам’яток археології, архітектури, історії, краєвидів та будь-яких інших об’єктів, розташованих на окупованих Російською Федерацією адміністративно-територіальних одиницях України, та/або які містять тексти, що стосуються окупації Російською Федерацією адміністративно-територіальних одиниць України.
Заборона поширюється також на операції, що здійснюються під час купівлі/продажу готівкової іноземної валюти між банками.
Також фінансовим установам та ПАТ "Укрпошта" забороняється під час здійснення та/або виплати переказів приймати та/або видавати готівку іноземної валюти – банкноти (банківські білети) та монети Центрального банку Російської Федерації із зображенням мап, символів, будівель, пам’ятників, пам’яток археології, архітектури, історії, краєвидів та будь-яких інших об’єктів, розташованих на окупованих Російською Федерацією адміністративно-територіальних одиницях України, та/або які містять тексти, що стосуються окупації Російською Федерацією адміністративно-територіальних одиниць України.
Відповідні заборони на здійснення операцій із такими банкнотами та монетами встановлено постановою Правління Національного банку України від 13 жовтня 2017 року № 103 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України та проведення деяких валютних операцій".

Національний банк України скасував для низки документів вимогу печатки і нотаріального посвідчення

Відтепер клієнти уповноважених банків, які бажають здійснити валютну операцію, зможуть не засвідчувати печатками документи, які подаються для проведення цих операцій. Також не вимагатиметься засвідчення печатками документів, що подаються до Національного банку України. Окрім того, у цілому ряді випадків знято вимогу щодо нотаріального засвідчення для оригіналів чи копій документів, що стосуються проведення валютних операцій.
Разом з тим, нотаріальне засвідчення перекладу договорів та інших документів, що подаються банками та їх клієнтами до Національного банку, залишається обов’язковим.
Окреслені новели закріплені Постановою № 102 від 10 жовтня 2017 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" і набрали чинності 13 жовтня 2017 року.

Національний банк пом’якшив окремі валютні обмеження

Національний банк продовжує лібералізацію валютного регулювання шляхом поступового пом’якшення обмежень на валютному ринку за умови відсутності обставин, що загрожують його стабільності.
Зокрема, Правління НБУ прийняло рішення дозволити здійснювати на підставі індивідуальної ліцензії НБУ купівлю та перерахування іноземної валюти для розміщення за межами України гарантійного депозиту на рахунках міжнародних платіжних систем як банкам, так і небанківським фінансовим установам. Це кошти, які мають використовуватись для забезпечення зобов'язань під час здійснення переказів за кордон. Раніше можливість переказу коштів для розміщення гарантійного депозиту для забезпечення транзакцій мали лише банківські установи-учасники міжнародних платіжних систем.
Окрім того, уточнюється порядок застосування виключень із заборони дострокового погашення кредитів, позик в іноземній валюті, отриманих резидентами від нерезидентів. Під такі виключення підпадають всі види платежів за визначеними кредитними договорами чи договорами позики: платежі за основною сумою з урахуванням процентів та інші платежі, установлені договором.
Відповідні зміни передбачені постановою Правління НБУ від 10 жовтня 2017 року № 101 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 13 грудня 2016 року № 410" і набрали чинності 12 жовтня 2017 року.

Національний банк скасував вимогу до банків надавати скан-копії документів для аналізу фінансових операцій

Національний банк скасовує вимогу до банків, що діяла з вересня 2014 року, надавати йому скан-копії документів, на підставі яких здійснюється аналіз фінансових операцій клієнтів.
Зокрема, мова йде про скан-копії таких документів:
1) виписок клієнтів та скан-копій документів, які є підставою для здійснення операцій, крім рішення емітента про виплату дивідендів іноземному інвестору (використовується для аналізу попиту);
2) висновків за кожним договором, анкет клієнтів та інших документів стосовно вжитих банком заходів під час здійснення аналізу і перевірки інформації про фінансові операції та їх учасників.
Оскільки, Національний банк уповноважив банки самостійно виявляти ризикові фінансові операції клієнтів та надав банкам для цього відповідні інструменти, вони мають без втручання НБУ запобігати ризиковій діяльності та ефективно управляти ризиками.
Зазначені зміни внесені постановою Правління НБУ "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" № 98 від 03 жовтня 2017 року. Вона набрала чинності з 05 жовтня 2017 року.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу