ВАЛЮТНІ ЗМІНИ. ЛИСТОПАД 2017

ВАЛЮТНІ ЗМІНИ ЛИСТОПАД 2017

Національний банк спрощує умови для авансових розрахунків за імпорт товарів

Правління Національного банку скасувало вимогу щодо обов’язкового використання акредитивної форми розрахунків у разі, якщо загальна вартість зовнішньоекономічного контракту, який передбачає попередню оплату в іноземній валюті за імпортований товарів, перевищує 5 млн доларів США (в еквіваленті). Відтепер здійснювати авансові розрахунки в таких випадках можна буде і без використання акредитивів.
Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку №118 від 21 листопада 2017 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" і набрали чинності 23 листопада 2017 року.

Національний банк розширює можливості для репатріації дивідендів

Відтепер компанії-резиденти України зможуть: 
  • виплатити іноземним інвесторам дивіденди за 2013 рік у розмірі до 2 млн. дол. США протягом місяця; 
  • надалі виплачувати нерезидентам дивіденди за 2014-2016рр. у розмірі до 5 млн. дол. США протягом місяця (ця можливість зберігається); 
  • на стадії ліквідації достроково погасити позику в іноземній валюті, отриману від нерезидента

Національний банк змінив порядок ведення Реєстру аудиторських фірм для аудиторських перевірок банків

Національним банком затверджені зміни до Порядку ведення Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків. Зміни передбачають установлення додаткових вимог до аудиторської фірми, яка включається до Реєстру, та до її працівників. Зокрема, встановлюються вимоги щодо: 
  • збільшення до 2 років мінімального строку договірних відносин аудиторської фірми з банком щодо надання аудиторських послуг; 
  • збільшення мінімальної чисельності аудиторів із банківським сертифікатом (не менше 3 аудиторів замість 2 раніше) у складі аудиторської фірми; 
  • підвищення рівня кваліфікації працівників аудиторської фірми (не менше, ніж у 2 працівників аудиторської фірми мають бути сертифікати (свідоцтва), що підтверджують їх кваліфікацію у сфері міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) та були видані визначеними професійними організаціями, які є членами Міжнародної федерації бухгалтерів). 
Відповідні зміни прийняті постановою Правління НБУ № 110 від 10 листопада 2017 року "Про затвердження Змін до Положення про порядок ведення Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків", яка набрала чинності 14 листопада 2017 року, крім підпункту про перелік сертифікатів (свідоцтв), що підтверджують кваліфікацію аудитора у сфері МСФЗ, який набирає чинності з 01 листопада 2018 року.

Коментарі

  1. Дуже корисна інформація! Особливо про спрощені умови для авансових розрахунків за імпорт товарів.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу