ВАЛЮТНІ ЗМІНИ. ГРУДЕНЬ 2017

ВАЛЮТНІ ЗМІНИ ГРУДЕНЬ 2017

Національний банк спростив умови проведення торгівлі іноземною валютою для банків та міжнародних фінансових організацій

Національний банк України спростив умови торгівлі іноземною валютою, у тому числі для проведення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі.
У зв’язку із розширенням можливостей для проведення арбітражних операцій банки:
- отримають право проводити арбітражні операції не тільки з іноземними банками, як раніше, а й з іноземними небанківськими фінансовими установами, які мають право здійснювати торгівлю іноземною валютою та підзвітні відповідним органам державного нагляду;
- зможуть здійснювати арбітражні операції за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, у той час як раніше було можливо здійснювати їх лише за дорученням клієнтів-фізичних осіб;
- зможуть укладати договори для проведення арбітражних операцій з іншими уповноваженими банками, які вже встановили відносини з іноземними контрагентами;
- зможуть проводити арбітражні операції з новим інструментом – банківськими металами.
Також скасовується вимога щодо реєстрації банками в Національному банку правил проведення арбітражних операцій та відповідний порядок, згідно якого здійснювалася така реєстрація.
Окрім того, центральний банк дозволив міжнародним фінансовим організаціям (МФО) купувати чи продавати іноземну валюту в будь-якому українському банку за вибором, а не лише у тій установі, де відкритий рахунок відповідної організації.

Спрощено умови переміщення банківських металів через митний кордон України

Національний банк пом’якшив вимоги до процедури переміщення банківських металів через митний кордон України.
По-перше, скасувано вимогу щодо обов'язковості індивідуальної ліцензії Національного банку України для вивезення фізичною особою за межі України банківських металів вагою, що перевищує 500 грамів. Вивезення банківських металів в такому обсязі буде можливе за умови письмового декларування митному органу та на підставі документів, що підтверджують придбання банківських металів в уповноважених банках та/або Національному банку в повному обсязі.
По-друге, скасовується вимога щодо необхідності отримання юридичними особами спеціального дозволу Національного банку на ввезення в Україну банківського металу, виготовленого нерезидентом за договором про переробку сировини, якщо ці банківські метали в повному обсязі продаються Національному банку. Юридичній особі достатньо наявності договору, на підставі якого здійснювалась переробка, а також договору про поставку банківських металів Національному банку.

Національний банк запроваджує щорічну оцінку стійкості банків

Оцінка стійкості банку здійснюватиметься на індивідуальній основі кожного року станом на 01 січня, починаючи з 01 січня 2018 року.
Оцінка стійкості банку складатиметься з трьох етапів:
1) перший - оцінка якості активів банку та прийнятності забезпечення за кредитними операціями;
2) другий - екстраполяція результатів першого етапу, оцінка достатності капіталу банку та визначення потреби у докапіталізації;
3) третій - оцінка достатності капіталу банку за результатами стрес-тестування за базовим та несприятливим макроекономічними сценаріями.
Перелік банків, які підлягатимуть оцінці стійкості, етапи такої оцінки визначатиме Національний банк. При цьому, Національний банк з урахуванням впливу банку на стабільність банківської системи України має право прийняти рішення про проведення оцінки стійкості банку із застосуванням двох етапів (першого та другого) або із застосуванням усіх трьох етапів.
Перший етап оцінки здійснюватимуть незалежні аудиторські фірми в межах проведення щорічної аудиторської перевірки річної фінансової звітності, консолідованої фінансової звітності та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності банку. Другий та третій етапи оцінки стійкості проводитиме Національний банк.
Стрес-тестування проводитиметься за базовим та несприятливим макроекономічними сценаріями з застосуванням розроблених регулятором моделей. Національний банк щорічно актуалізуватиме макроекономічні сценарії, моделі стрес-тестування та порядок їхнього використання.
У разі, якщо у банку за підсумками другого або третього етапу оцінки стійкості значення показників достатності капіталу будуть нижчими, ніж встановлено вимогами, у нього виникатиме потреба в докапіталізації.
Банки, щодо яких буде виявлено потребу в капіталі, повинні будуть розробити програму капіталізації та/або план заходів для підтримки або відновлення рівня капіталу.
Результати оцінки стійкості будуть оприлюднюватися на сайті Національного банку до кінця відповідного року.
Запровадження інституту щорічної оцінки стійкості банків дозволить виявити не лише поточні, але й майбутні ризики для владників та клієнтів банків.
Положення про здійснення оцінки стійкості банків та банківської системи України затверджене постановою Правління НБУ №141 від 22 грудня 2017 року та набрало чинності 23 грудня 2017 року.

Скасовано окремі форми статистичної звітності для банків та вимоги до оформлення валютних операцій клієнтів

Національний банк зменшив навантаження на банки в частині подання статистичної інформації. Зокрема, скасовується норма щоденного надсилання банками до НБУ інформаційного файла #2C, який був запроваджений у вересні 2014 року.
Крім того, відміняється обов’язкове засвідчення печаткою копій документів, наданих клієнтами до банку для здійснення валютних операцій.
Зазначені зміни затверджено постановою Правління Національного банку України № 135 від 21 грудня 2017 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", яка набрала чинності 27 грудня 2017 року. Норми, які скасовують інформаційний файл #2C, набирають чинності з 01 січня 2018 року.

Національний банк удосконалює умови ведення депозитарної діяльності та розрахунків за операціями з державними цінними паперами

Національний банк затвердив нове "Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України".
Нове Положення має більш логічну і зручну структуру документу, а також містить низку новацій.
По-перше, запроваджено модель розрахунків "оплата проти поставки цінних паперів", яка передбачає, що право власності на цінні папери переходить до нового власника виключно після здійснення оплати. Ця нова модель розрахунків виступає надійною альтернативою розрахункам через Розрахунковий центр і створить передумови для анонсованого раніше скасування монополії Розрахункового центру на здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів.
По-друге, новим Положенням чітко врегульований порядок проведення розрахунків за принципом "поставка цінних паперів без оплати" для забезпечення проведення розрахунків за державними цінними паперами на позабіржовому ринку в умовах, коли сторони не вимагають гарантій розрахунків з боку інфраструктури фондового ринку та врегульовують їх порядок умовами договору.
По-третє, для нових клієнтів депозитарію Національного банку спрощено процедуру відкриття рахунку. Так, суттєво зменшено перелік документів, що подаються для відкриття рахунку, та спрощено вимоги до їх оформлення, зокрема, знято вимогу щодо засвідчення документів печаткою.
Положення набуло чинності 22 грудня 2017 року, окрім деяких новел, які набудуть чинності з 02 квітня 2018 року після впровадження оновленого програмного забезпечення депозитарію.

Національний банк відтермінував строки збільшення мінімального розміру статутного та регулятивного капіталу банків

Національний банк прийняв рішення пом’якшити графік досягнення банками мінімального розміру статутного та регулятивного капіталу. 
Зокрема, банки України отримали право відтермінувати до 11 липня 2020 року збільшення розміру статутного (регулятивного) капіталу до суми 300 млн. грн. (раніше відповідний розмір статутного та регулятивного капіталу мав бути забезпечений до 11 липня 2018 року).
Так, передбачено наступні зміни до графіку приведення банками статутного (регулятивного) капіталу до мінімального розміру:
Сума, млн грн.
Попередній графік, 
граничний строк
Актуальний графік,
граничний строк
300
11.07.2018
11.07.2020
400
11.07.2019
11.07.2022
450
11.01.2020
-
500
11.07.2024
11.07.2024
Довідково:
Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України "Про банки і банківську діяльність" мінімальний розмір статутного капіталу на момент державної реєстрації юридичної особи, яка має намір здійснювати банківську діяльність, не може бути меншим 500 мільйонів гривень.
Станом на 11.12.2017р. за даними Національного банку 42 банки України мають статутний капітал менше 300 млн. гривень.

Удосконалено умови видачі небанківським фінансовим установам генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій

Національний банк України затвердив нову редакцію Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам (НФУ) та національному оператору поштового зв’язку генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій.
Цим документом НБУ пом’якшив умови видачі генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, а саме:
- мінімальний розмір власного капіталу НФУ для здійснення діяльності з обміну валют знижено вдвічі до 10 млн грн за умови, що така установа здійснюватиме діяльність з використанням не більш ніж 50 структурних підрозділів. Кожне наступне збільшення кількості структурних підрозділів на 50 одиниць потребуватиме збільшення мінімального власного капіталу на 10 млн. грн;
- зменшено з 3 до 1 року строк роботи НФУ у національній валюті для отримання генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій в іноземній валюті.
Разом з тим, нове Положення встановлює більш жорсткі вимоги до фінансового стану, ділової репутації керівників та власників істотної участі в НФУ.
Відтак, щоб мати право здійснювати валютні операції, небанківські фінансові установи повинні відповідати вимогам щодо відсутності циклічної структури власності та наявності погодження компетентного органу щодо набуття чи збільшення істотної участі у НФУ.
Національний банк також передбачив видачу генеральної ліцензії шляхом внесення облікового запису до електронного реєстру та надав можливість небанківським фінансовим установам формувати витяг з цього реєстру за допомогою веб-сайту НБУ.

Національний банк затвердив порядок відкриття та функціонування рахунку умовного зберігання (ескроу)

У зв’язку зі змінами у законодавстві України, пов’язаними із запровадженням нового виду рахунків – рахунку умовного зберігання (ескроу), Національний банк розробив порядок відкриття банками таких рахунків.
Зокрема, центральним банком врегулювано наступні питання:
1) визначено порядок відкриття та закриття рахунків умовного зберігання (ескроу);
2) встановлено перелік документів, який клієнт подає до банку під час відкриття рахунку умовного зберігання (ескроу);
3) визначено виключний перелік операцій, які можна здійснювати за рахунком умовного зберігання (ескроу);
4) надано право нерезидентам – інвесторам відкривати рахунки умовного зберігання (ескроу) для перерахування коштів бенефіціарам (міноритарним акціонерам), акції яких придбаваються відповідно до вимог статті 65-2 Закону України “Про акціонерні товариства”;
5) визначено порядок відкриття поточного рахунку типу “Н” представництву донорської організації;
6) звернення стягнення на предмет обтяження, яким є майнові права на грошові кошти, що знаходяться на банківському рахунку, шляхом договірного списання за платіжною вимогою обтяжувача.
Також Національний банк визначив поняття "банк ескроу-агент", до функцій якого належить:
- укладання договорів із заявником вимоги;
- зарахування коштів на рахунок ескроу, відкритий заявником вимоги, та перерахування їх на рахунок бенефіціара або виплата бенефіціару відповідних коштів готівкою;
- встановлення особи бенефіціара та перевірка наявність в нього права на одержання коштів;
- перерахування коштів бенефіціарам.
Відповідні зміни прийнято на виконання вимог Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах" з метою забезпечення механізму розрахунків під час процедури squeeze-out (обов'язковий продаж простих акцій міноритарними акціонерами на вимогу особи (осіб), яка є власником 95 % простих акцій товариства).
Довідково:
Відповідно до ч. 1 ст. 1076-1 Цивільного кодексу України за договором рахунка умовного зберігання (ескроу) банк зобов’язується приймати та зараховувати на рахунок умовного зберігання (ескроу), відкритий клієнту (володільцю рахунка), грошові кошти, отримані від володільця рахунка та/або від третіх осіб, та перераховувати такі кошти особі (особам), вказаній володільцем рахунка (бенефіціару або бенефіціарам), або повернути такі кошти володільцю рахунка за настання підстав, передбачених договором рахунка умовного зберігання (ескроу).
Рахунок умовного зберігання (ескроу) є інвестиційним інструментом, який широко використовується в іноземних державах як гарантія оплати та належного виконання зобов’язань за договорами купівлі-продажу акцій, а також у сфері фінансування будівництва. Кошти, які особа вносить на рахунок ескроу зберігаються на ньому доти, доки інша особа (акціонер, забудовник) не надасть підтвердження належного виконання договірних зобов’язань. Бенефіціар, який не виконав взяті на себе обов’язки, не має права на перерахування йому коштів із рахунку ескроу, а відповідні кошти повертаються їхньому власнику.
Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управляння в акціонерних товариствах" від 23.03.2017 №1983-VIII, який набув чинності 4 червня 2017 року, запроваджено інститут публічної вимоги мажоритарного акціонера щодо продажу йому акцій міноритаріїв (squeeze-out) та надання права останнім вимагати від власника 95% акцій товариства обов’язкового придбання за справедливою ціною їхніх цінних паперів (sell-out).

Розпочалася робота щодо створення єдиної Cистеми фінансової звітності

Для удосконалення порядку подання фінансової звітності буде впроваджена єдина Система фінансової звітності. Відповідний Меморандум про взаєморозуміння щодо розробки і запровадження Системи фінансової звітності 18 грудня 2017 року підписали очільники Міністерства фінансів Україні, Національного банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.
Згідно з цим документом, основне завдання регуляторів - запровадження в Україні нової Системи фінансової звітності, яка дозволить здійснювати прийом, обробку, перевірку та розкриття фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі. Основою для роботи Системи стане стандарт XBRL. Система пропонуватиме єдиний стандарт звітності в залежності від видів діяльності компаній та буде обладнана єдиним вікном для її подання.
Передбачається, що запуск Єдиної системи фінансової відбудеться у 2019 році, оскільки відповідно до нещодавніх змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність", підприємства, які зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), повинні складати і подавати фінансову звітність за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі саме за 2019 рік.
За МСФЗ зобов’язані складати фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність:
1) підприємства, що становлять суспільний інтерес;
2) публічні акціонерні товариства;
3) підприємства, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення;
4) підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабміном.
Нова Система фінансової звітності запроваджуватиметься на базі НКЦПФР.

Національний банк вніс зміни до порядку видачі індивідуальних ліцензій на переказування іноземної валюти за межі України

Національний банк України удосконалив порядок видачі індивідуальних ліцензій на переказування іноземної валюти за кордон та спростив проведення банками низки валютних операцій.
По-перше, Національний банк уточнив перелік документів, які мають подаватися для отримання індивідуальної ліцензії НБУ. При цьому, з метою запобігання відтоку капіталу за межі України посилено вимоги до цих документів, зокрема через право Національного банку запитувати такі документи у разі потреби.
По-друге, Національний банк уточнив перелік операцій з переказування іноземної валюти суб'єктами господарювання-резидентами за межі України, які не потребують отримання індивідуальної ліцензії НБУ. Відтепер, чітко унормована можливість перерахування у якості відшкодування резидентом-позичальником коштів нерезиденту-гаранту (поручителя) за умови, що цей гарант (поручитель) сплатив відповідно до договору гарантії (поруки) за зобов’язаннями такого резидента-позичальника, передбаченими відповідним кредитним договором з уповноваженим банком-кредитором.

Національний банк підвищив облікову ставку до 14.5% річних

Правління Національного банку України прийняло рішення підвищити облікову ставку із 13.5 % до 14.5% річних з 15 грудня 2017 року.
Підвищення облікової ставки до 14.5% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 14 грудня 2017 року № 793-рш "Про розмір облікової ставки".

Вимога щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті на рівні 50% збережена

Національний банк України зберіг вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку надходжень із-за кордону в іноземній валюті на рівні 50%.
Нагадуємо, вимога до обов’язкового продажу надходжень встановлюється на шість місяців. Востаннє Національний банк переглядав цю вимогу наприкінці травня цього року, і вона була встановлена на рівні 50% з 16 червня до 13 грудня 2017 року включно.
Як і раніше, уповноважений банк має попередньо зараховувати надходження в іноземній валюті на окремий аналітичний рахунок. На наступний день після зарахування цих коштів банк повинен здійснити їх обов’язковий продаж без доручення клієнта.
Водночас розширено перелік операцій бізнесу, надходження за якими не є обов’язковими до продажу. Відтепер вимога не буде поширюватися на перекази, що були здійснені банком за рахунок власних (не куплених) коштів клієнта, які повертаються іноземним банком.
Рішення про збереження вимоги щодо обов’язкового продажу надходжень із-за кордону затверджено постановою Правління НБУ № 129 від 13 грудня 2017 року "Про запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті та встановлення розміру обов’язкового продажу таких надходжень", яка набула чинності 14 грудня 2017 року та діятиме до 13 червня 2018 року включно.

Розширено можливості для бізнесу достроково погашати кредити в іноземній валюті

Національний банк України продовжує послаблення окремих обмежень на валютному ринку України, які втратили ефективність та актуальність.
По-перше, Національний банк розширює перелік випадків, коли резидент може достроково погашати кредити та позики в іноземній валюті, отримані від нерезидентів. Відтепер достроково можна буде погасити кредит або позику, у реалізації якої повністю чи частково бере участь іноземна держава через уповноважених нею осіб (шляхом кредитування, страхування, гарантування).
По-друге, Національний банк скасовує обмеження на максимальну суму переказів іноземної валюти для операцій уповноважених банків, які вони здійснюють на підставі індивідуальних ліцензій НБУ. Досі максимальний ліміт за такими операціями становив 50 тис. дол. США (в еквіваленті) протягом одного календарного місяця. В подальшому банки зможуть проводити такі перекази іноземної валюти на суму, визначену в індивідуальній ліцензії.

Спрощено порядок ввезення готівкової іноземної валюти в Україну

Національний банк України спрощує порядок ввезення резидентами в Україну іноземної валюти у готівковій формі.
Раніше, фізичні особи-резиденти України могли ввозити в Україну готівку на суму понад 10 тис. євро в еквіваленті за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі, а також за наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків у фінансових установах, і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою, якщо така мала місце, на суму, що перевищує 10 тис. євро в еквіваленті.
В подальшому українці зможуть ввозити таку суму без підтвердних документів, тобто лише за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі.

Національний банк скасував обов’язковість проведення регулярних планових перевірок дотримання вимог валютного законодавства

Національний банк України скасував обов’язковість проведення планових перевірок не рідше одного разу на 36 місяців. Натомість, центробанк вирішив проводити перевірки у банківській сфері лише за потреби.
Водночас, розширено перелік джерел інформації, за результатами аналізу яких може бути призначена позапланова перевірка. Зокрема, відтепер підставою для перевірки може бути отримана від банків, інших фінансових установ, чи національного оператора поштового зв'язку інформація, що свідчить про порушення законодавства України.
Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 11 грудня 2017 року № 126 "Про внесення змін до Положення про порядок проведення виїзних, невиїзних (камеральних) перевірок щодо дотримання банками, іншими фінансовими установами, національним оператором поштового зв'язку вимог валютного законодавства України та перевірок пунктів обміну іноземної валюти на території України", яка набрала чинності 13 грудня 2017 року.

Національний банк вдосконалив порядок розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю

Національний банк України оновив діючі норми Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці та врегулював питання розкриття банками в електронному вигляді інформації, яка містить банківську таємницю.
Національний банк, зокрема:
- оновив посилання на законодавчі акти України, на виконання яких прийнято Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджені постановою Правління НБУ від 14 липня 2006 року № 267;
- вдосконалив порядок розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, в електронному вигляді.
- врегулював особливості надання банками інформації, яка містить банківську таємницю, Національному антикорупційному бюро України, приватним виконавцям;
- врегулював застосування печаток у зв’язку із набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами – підприємцями".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу